Gambling är vanligare än man trott

Det är risky att vara elitidrottare, i alla fall om man har haft spelproblem och försöker sluta spela. Det är nämligen jättevanligt med spel på matcher inom just idrottsvärlden, inte minst när det kommer till fotboll och hockey. 

Vare sig man spelar poker eller slots på de olika onlinecasino som finns att välja på, är det viktigt att man spelar förnuftigt och inte spelar allt för mycket. Men när vet man att det är för mycket egentligen? Det är ju så roligt att gambla och det kan vara svårt att avgöra när man faktiskt har ett spelproblem.

 

Vanligt med gambling i idrottsvärlden

 

I en artikel i Sydsvenskan går det att läsa om hur spelberoende är utbrett i elitidrottens värld. Hela fyra av fem spelare i varje elitidrottslag lider av spelmissbruk, detta enligt en stor undersökning utförd av Karolinska institutet. Det kräver att man måste fortsätta ta i med hårdhandskarna mot matchfixning och ta kraftigt avstånd från spelfusk.

 

Elitidrottare spelar mycket om pengar

 

Mer än en av tre hockeyspelare på elitnivå känner någon som satsat pengar på egna matcher och tävlingar. Det är anmärkningsvärda resultat och mer än var tionde elitidrottare klassas som problemspelare. Det tycks vara så att det är en slags spelkultur inom herridrotten som är svår att bli kvitt, för den som har ett spelproblem blir det inte enklare att befinna sig en omgivning som spär på det hela. Mer om detta går det även att läsa om i denna artikel från Aftonbladet.

 

Undersökningen ger en tydlig signal om att vi behöver fullfölja den handlingsplan med utbildningsinsatser för spelare, ledare och funktionärer som utarbetas i samarbete med Riksidrottsförbundet och Svenska Spel. I takt med att spelmarknaden förändras behöver vi bli ännu bättre på att utbilda i dessa frågor – Anders Larsson, Svenska ishockeyförbundet, Sydsvenskan

 

I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur matchfixning har blivit så pass vanligt i Sverige att polisen inte hinner utreda alla fall som kommer. Bara under 2017 utreds nu flera fotbollsmatcher för matchfixning. När det kommer till de svenska serierna i U21 är det vidare genomkorrupt. De fotbollsmatcher som utreds just nu, för matchfixning och mutbrott är dessa:

 

  • 18 maj IFK Göteborg-AIK, (uppskjuten) Allsvenskan.

 

  • 24 maj IFK Malmö FK-IFK Hässleholm 2-1, division 2 östra Götaland.

 

  • 4 juni Värmdö IF-Södertälje FK (uppskjuten) division 2 södra Svealand.

 

  • 20 augusti Norrby-Dalkurd 0-3, Superettan

 

 

 

Spelmissbruk finns nu i Socialtjänstlagen

 

Även i SVT går det att läsa om hur spelberoende. De är många som tycker att politikerna borde ta itu med den aggressiva marknadsföringen från spelbolagen. Det är hela 6 procent av den vuxna, svenska befolkningen som är i spelmissbruk eller i riskzonen för att hamna där, att få hjälp ska inte vara svårt utan enkelt. Nu har Socialtjänstlagen förtydligats och att ha spelproblem är nu likställt med missbruk av alkohol och droger. Problemen måste helt enkelt tas itu med. De ekonomiska konsekvenserna kan bli enorma för den som är utsatt, för att inte tala om de närståendes. Familjer går i kras och problemen kan finnas kvar väldigt länge när någon har kommit upp i enorma skulder.