Hold’em

Pokerspelandet kan förenklat delas upp i stötpoker och hold’em. Skillnaden är att i hold’em delas det ut både egna kort och så kallade gemensamma kort. Det är precis som i stötpoker att korten kommer i omgångar där man emellanåt får tillfälle att höja insatsen eller syna. Det förekommer både mörka och öppna kort i båda sorternas spel, men i hold’em är de öppna korten gemensamma. De två populäraste pokerspelen under benämningen hold’em är Texas Hold’em och Omaha Hold’em.

Bra att ha i poker

Omaha och Texas Hold’em

I Sverige idag förknippas Omaha inte med poker, utan mest bara med staten Omaha och invasionen av Normandie. Men i USA betraktas kortspelet Omaha Hold’em som något av en tvillingsyster till det idag omåttligt populära pokerspelet Texas Holdem och är en given tävlingsform i stora turneringar som World Series of Poker.

Precis som i Texas Holdem startar om gången med utdelning av mörka kort. Men i Omaha är det fyra kort istället för två mörka, eller privata, kort. Efter given kommer en flopp där fyra gemensamma öppna kort presenteras för spelarna och en första bet kan läggas på insatserna som utgör potten. Och på samma sätt som man spelar i Texas så kommer sedan turn och river, mellan vilka man kan satsa eller syna.

Omaha Hi/Lo

När rivern är lagd ligger det alltså sex öppna och gemensamma kort på bordet och varje spelare (som fortfarande är med) har fyra mörka kort var. Då det är så många kort är det så stor chans att man kan få en bra hand på fem kort så finns det en extra speltyp att tillgå när det kommer till Omaha Hold’em. Det är speltypen Omaha hi/lo, där man tävlar om den som har de bästa två händerna. Både den höga och den låga handen måste vara en kombination av tre kort av de gemensamma och två kort av de man har på handen. En annan variant av Omaha är Omaha 8, där korten på den låga handen ska vara 8 eller lägre.

Poker spelas världen över och i många varianter. Dels online och vid pokerbordet och dels om pengar eller utan. Det finns anledning för oss på Omaha Hold’em att återkomma med fler nyheter om poker och andra kortspel. Game on!