Texas Hold’em, kung av poker

Pokerspelet Texas Hold’em har haft stor framgång och är ett av de kändaste kortspelen i poker förutom klädpoker. Framgången kommer dels ifrån den boom som spelet fick i samband med att dess popularitet ökade och spelet vart möjligt att följa på tv. Dessutom har filmer hjälp till att öka spelets popularitet och ofta förstår en person av kortupplägget vad det är just för pokerspel det gäller. Att just Texas Hold’ems spelregler är enkla har också gjort att det har blivit ett väldigt populärt spel. Spelet har sålts i butiker i form av en hard case med marker och kortlek och vem som helst kunde köra ett set poker hemma. Såhär stod det i tidningarna år 2005 om pokerns explosion i rampljuset:

 

”Enligt spelexperten Dan Glimne, författare till ”Pokerhandboken” som för övrigt är slutsåld i bokhandeln på grund av det stora intresset, har poker etablerat sig som ett brett fenomen i Sverige.

– Det beror på två saker. Först att internet har kommit. Det var det som grundlade grejen. Plötsligt blev poker tillgängligt för alla, även de som satt hemma i Vetlanda och längtade efter Las Vegas.”

 

Spelreglerna

I ett spel som Texas Hold’em sägs det ta ungefär en minut att lära sig spelreglerna medan det tar en livstid att bli riktigt bra på det. Vissa verkar ha en klar talang för spelet och i dessa fall så kommer det naturligt att man är bra på att spela poker. Däremot finns det färdigheter man kan börja träna upp från start, som att syna en bluff eller veta när man ska satsa alternativt stoppa. Hold’em går ut på att flera spelare runt bordet tilldelas två kort av en dealer, dock får max tio personer delta runt bordet. De två korten som du fått i din hand kallas en liten blind, här lägger man sin första stora blind och man börjar från vänster, detta för att få en pott att spela om som det står på Hasardspel.com. Därefter läggs tre kort ut och tillsammans med sina egna kort har man en summa som antingen gynnar eller förstör för en, härifrån satsar man, synar och bluffar och det verkliga spelet är igång. Den personen som är kvar i spelet och har bäst kort vinner.